Aanschaf pup

Als u overweegt een pup aan te schaffen, doe dit dan via de rasvereniging van het betreffende ras. De rasvereniging kan u ook meer informatie over het ras geven.

Fokkers die zijn aangesloten bij een rasvereniging moeten aan bepaalde eisen voldoen zodat u meer zekerheid heeft omtrent de gezondheid van uw pup.

Zoekt u niet specifiek een rashondje, dan zijn er ook nog vele leuke hondjes zonder stamboom. Het is echter niet aan te raden deze via een dierenwinkel of puppyhandelaren aan te schaffen. Dit houdt de zo ongewenste broodfok in stand.

Iemand die een keer een nestje heeft van zijn of haar eigen teef zal trots zijn op het nest en u graag moeder en pups laten bewonderen. Ook foto’s van de reu zullen niet ontbreken.

Kan de zogenaamde fokker geen moederhond en (foto’s van) nestgenoten laten zien dan is dat verdacht. U heeft mogelijk met een handelaar te maken.

Chip

Pups worden meestal a gechipt afgeleverd. Mocht uw hondje nog niet gechipt zijn, dan bent u verplicht binnen een week na aanschaf het hondje te laten chippen.

Vaccinaties

Meestal heeft de pup de 1e enting op 6/7 weken leeftijd al bij de fokker gehad. Er volgen nog 2 entingen op 9 en 12 weken leeftijd, en op 1 jaar. Daarmee is de basisvaccinatie tegen parvo, weil, hondeziekte, leverziekte, parainfuenza en kennelhoest afgerond.

Optioneel zijn er nog entingen tegen rabies (hondsdoheid) en de ziekte van Lyme.

Ontworming

Afhankelijk van de voorgeschiedenis en het gekozen middel kan het schema per pup afwijken. Globaal worden puppen 1x per maand ontwormd tot 6 maanden leeftijd, daarna 4x per jaar.

Voeding

Geef uw pup in eerste instantie wat het gewend was te eten. Later kunt dan langzaam overschakelen op de voeding die uw voorkeur heeft. Geef een pup altijd compleet voer. Dit moet op de verpakking vermeld staan.

Jonge dieren tot 3 maanden mogen 4-6 maaltijden per dag, daarna 4 maaltijden. Vanaf 9 maanden volstaan 3 maaltijden. Eventueel kunt u naar 2 maaltijden per dag. Kijk voor de hoeveelheid voer op de verpakking van de voeding.

Pups die slecht droogvoer eten kunt u wat vers vlees voor de hond door de brokken geven. ook helpt het soms om een wat grotere brok te geven i.p.v. een kleine puppiebrok.

Pups van hele kleine rassen zoals Chihuahua’s moeten de hele dag door kleine beetjes kunnen eten. Zij kunnen anders problemen krijgen met hun bloedsuikerspiegel. Dit is vooral de eerste weken van belang. Vaak wordt ook aangeraden om wat druivensuiker aan het drinkwater toe te voegen.

Grote volwassen honden tenminste 2x per dag voeren en bij voorkeur 2 uur voor en 2 uur na de maaltijd rust geven. Dit helpt om de kans op een levensgevaarlijke maagdraaiing te verkleinen.

Puppencursus

Het is altijd aan te raden met uw pup op cursus te gaan. Ga als het kan eerst kijken hoe er les gegeven wordt. Ook voor “pubers”en volwassen honden zijn er leuke en nuttige cursussen in gedrag- en gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, gehoorzame huishond, jachttraining, doggydance , treibbal en nog vee meer.

Veel honden vinden het geweldig iets met de baas te doen.

Enkele adressen:

Kynologenclub Kennemerland: www.kckennemerland.nl

Ronald Brugman: www.ronaldbrugman.nl

Kamano dog consultancy: www.kamano.nl