Dierenarts Harder behandelt ook met plezier cavia’s en konijnen!

Aanschaf

Konijnen, cavia’s en andere kleine knaagdieren zijn schattig en geliefd bij kinderen. Echter, zoals voor elk dier geldt ook voor deze dieren: bezint eer ge begint! Konijnen moeten jaarlijks worden gevaccineerd tegen myxomatose en viral haemorrhagic disease (vhs), wat ongeveer 45,- per keer kost. Maandelijks kost ene konijn ongeveer 30,- per maand aan voeding, hooi etc. Houd ook rekening met onvoorziene   medische kosten.

Meer info over aanschaf van een cavia vind u op De Grote Cavia Website, hier staan ook handige testjes om te zien of een cavia bij u past.

Meer info over de aanschaf van een konijn vindt u op de site van de LICG.

U kunt natuurlijk ook kiezen voor een herplaatser. Helaas belanden veel knaagdieren in het asiel.
Opvangcentra/Knaagdierenasiels in de regio:
Stichting Bedenk, Haarlem
Knaagdierencentrum Noord Holland, IJmuiden

Gebitsproblemen

Een van de vaakst voorkomende problemen bij cavia’s en konijnen zijn gebitsproblemen. Dit uit zich meestal in niet of moeizaam eten.

Soms is aan de snijtanden al te zien dat er een probleem is: ze slijten dan scheef af. Bij het wakkere dier kunnen we dan nog met een kijkertje naar de voorste kiezen kijken: daar kun je haakjes zien of ongelijke slijtage. Soms veroorzaken scherpe haakjes ook wonden aan de tong of de wangen.

Wil je het gebit goed kunnen zien dan moet het dier onder narcose. Dan is de gehele kiezenrij te beoordelen en kan de behandeling gelijk uitgevoerd worden.

Naast de gebitsbehandeling zijn (dwang) voeren, pijnstillers en als nodig medicatie om het maagdarmkanaal op gang te houden van groot belang.

Maagdarm problemen

Een maagoverlading, een stilliggend maagdarm kanaal, met als gevolg veel buikpijn, komen ook nog al eens voor. Omdat een cavia of konijn niet lang mag stoppen met eten moet er meteen ingegrepen worden. In eerste instantie per injectie maar als het wat beter gaat kan dit ook met in de bek in te geven medicijnen. Indien nodig nemen wij uw dier op in onze intensive care unit (couvouse).